nedelja, 30. marec 2014

Nedotakljivi trenutki.





Ena drobna knjiga. Nov pogled na življenje.
 
Tako preproste so včasih stvari. Na tem mestu govorim o knjigi Mitcha Alboma: 'The time keeper'. Knjiga govori o času. Govori o njegovem pomenu za ljudi. In govori o njegovem prekletstvu. Dvoje prošenj imajo ljudje glede časa: naj ga nikoli ne zmanjka ali naj se ustavi za zmeraj. Vendar čas ne gleda na prošnje in razloge za njih ter teče dalje. Iz knjige se mi je v spomin še posebej vtisnila ena poved. Mogoče naključnemu bralcu nepomembna. »Time flies.« Čas hiti...
 
Dano nam je za eno življenje časa. Koliko je to, ne vemo. Vemo le, da ga nekaj imamo in da ga nekoč ne bomo imeli več. In to, da ga bo nekoč zmanjkalo, daje času njegovo vrednost ter veličino. Vsak dan, ko sekunde hitijo mimo, nam med prsti hiti največje bogastvo, kar ga premoremo: čas. Imamo čas. Imamo ga. In nekoč ga bo zmanjkalo.

Naj vam položim na srce malo modrost: vsaka sekunda šteje. In vedno je ena najpomembnejša: daj roko čez srce in začuti utrip srca. Točno ta. Sedaj. Razumeš? Točno ta trenutek je pomemben. Zanj daješ sekundo svojega časa, ki ga bo nekoč zmanjkalo. Zato ga izkoristi.

Ne čakaj na jutri. Ne hrani stvari za »posebne« priložnosti. Škoda je sekunde za tvojo jezo, strah, zamero. Kako lepše je porabljena sekunda za veselje, upanje in ljubezen. Zasmej se naglas. Ukradi poljub. Zavrti si najljubšo pesem. Ta trenutek naredi malenkost, da boš sekundo bližje svojim sanjam.
 
Kljub vsej veličini, ki jo čas premore, pa se občasno zate ustavi celo on. »How long will I love you? As long as stars are above you. And longer if I may.« [Kako dolgo te bom ljubil? Dokler bodo zvezde nad teboj. In še naprej, če smem.] So trenutki, ki pa si jih vtisnemo globoko v srce in tam ostanejo večni. Kljub času, ki hiti mimo, ostanejo ti trenutki nedotakljivi.


Ni komentarjev:

Objavite komentar